In på upploppet igen…

Det som ursprungligen var tänkt som en infokanal med många korta inlägg har snarare utvecklats till en årlig sammanställning av utförda projekt. Men ofta är det så i livet, man har goda föresatser men når inte ända fram, man får nöja sig med “good enough”.
För närvarande när detta skrivs i slutet på November så laddar vi för en sista kraftansträngning för att knyta ihop säcken för 2014 års säsong. Det som återstår av året är en vända nedför västkusten, till Halland och Skåne, därefter avslutar vi året med lite garantiinspektioner och kajinspektioner i Göteborg och en sista vända till Vattenfall och Sjöfartsverket i Trollhättan.
Något som börjar efterfrågas mer och mer är slutbesiktningar och garantiinspektioner vilket naturligtvis är en följd av alla ständigt ökade krav som skall efterlevas och kontrolleras. För visst är det märkligt att man handlar upp entreprenader på ibland 100 tals miljoner men inte är villig att lägga 20 kkr på att kontrollera att utförandet under vatten överensstämmer med bygghandlingarna.
I år har våra inspektions turnéer fört oss över stora delar av södra Sverige, vi har utfört inspektioner från Älvkarleby i norr till Falsterbokanalen i söder, från Smögen i väster till Nämdö i Stockholms skärgård i öster. Inspektionerna har som vanligt varit mest på broar därefter kajer/färjelägen, kraftverksdammar och slutligen ledningar.
Vi har också genom våra samarbetspartners fått förmånen att jobba med allt flera kommuner, Hitintills har vi utfört inspektioner åt Göteborg, Mölndal, Färgelanda, Trollhättan, Lilla Edet, Karlstad, Kristinehamn, Varberg, Karlsborg, Kristianstad, Eskilstuna, Uppsala, Tierp och Örebro kommuner.
Dessutom har vi haft ynnesten att få åka omkring i Stockholms vackra skärgård och inspektera färjelägen,  men med facit i hand så skulle vi nog valt en annan vecka än den stora ubåtsjaktveckan….

När vi startade företaget 2011 så bestämde vi att förutom inspektionsuppdrag även syssla med kabelläggning.  I år fick vi möjligheten att prova vårt kabelläggningskoncept med en kabelförläggning åt Lerum Energi och det visade sig fungera utmärkt, med snabb etablering och lättmanövrerade pråmar.


Fotot visar våra 2 konceptpråmar ihopsatta till en 60 m2 stor pråm lastad med 2,5 ton dyksläp och en K24 trumma med 1100 meter kabel. Etableringstid 45 min…helt okej.

Om allt går som planerat så kommer vi att vara klara med alla inspektioner och redovisningar veckan före jul och då  ta en välförtjänt julledighet.


Fotot får illustrera ledighet, men visar när Tomas fullföljer sitt anställningskontrakt och ger Conny sin veckovisa fotmassage… kinky?.. .hmm..ja.

 

Därefter går vi in i verkstaden och försöker slutföra nästa stora projekt som är en 7 meter lång arbetsbåt med hytt och eget dyksystem.
Vägen till färdig båt är dock i dagsläget mycket avlägsen…

Fotot visar hur långt vi hitintills hunnit med vårt projekt…och ja…det är en bit kvar.

 

Om vi inte skulle höras innan önskar vi alla en God Jul och ett Gott nytt år,

//js

Frusna drömmar i monarkin…

Eriksbergsdockan

Skylt i Eriksbergsdockan

I skrivande stund så håller vi på att inspektera Eriksbergsdockan i Göteborg och det är ett spännande stycke kulturhistoria som visar sig. I dockan sitter det gamla skyltar som visade vad svetsarna skulle jordas. Där står byggnadsställningar kvar längs väggarna och i öppningar i kajerna kan man simma in i gamla pumprum där stegarna fortfarande står lutade mot väggarna för att underlätta nästa tömning av dockan, allt förberett för att bygga nästa fartyg. En frusen ögonblicksbild av en gammal värld, samtidigt som världen uppe på kajerna i allra högsta grad blickar framåt.

Hur var 2013 då?
Vi har som vanligt farit land och rike runt för att utföra inspektioner. Inspektioner som till största delen naturligtvis handlat om broar, kraftverksdammar, kajer och broar igen.
Vi har även lyckats få till ett par ramavtal med statliga och kommunala bolag, där vi i konkurrens med många andra dykföretag blivit utvalda att leverera dyktjänster åt bland andra Vattenfall. Detta sammantaget med det vi redan har i orderboken inför 2014 gör att vi ser framåt med stor tillförsikt.
På grund av den hårda beläggning som vi haft under 2013 har vi dessvärre varit tvungna att tacka nej till flera nya kunder då tiden vi inte riktig räckt till. Detta är beklagligt, men vi vill inte hamna i den situationen att vi försummar våra ”gamla” kunder eller riskerar tumma på kvalitén på de jobb som vi utför. Vi hoppas och tror att det finns en förståelse för dessa argument och att vi får nya chanser att visa vad vi kan.
Som en konsekvens av detta har vi därför tagit det stora steget att anställa en medarbetare.
Så det är med stor glädje vi hälsar Thomas Näsström välkommen till Under Ytan. Thomas lämnar en anställning som dykare i Norge och kommer med sin kunskap och proffsiga inställning bli ett mycket välkommet tillskott hos oss.
För att kunna utnyttja denna kapacitetshöjning maximalt har vi även börjat att bygga ett nytt dyksläp som kommer vara klart i början på mars månad.
Vintermånaderna som är vår tid att gå igenom och förnya utrustningar och maskiner skall även användas till att sjösätta vårt kvalité och miljösystem samt förhoppningsvis få detta certifierat.
Så under 2014 kommer vi förhoppningsvis kunna fokusera på både befintliga kunder samtidigt som vi lämnar plats för nya.
                                                               Vi önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt år.

 

 

 

Då dyker vi ner igen…

 

Vackra ritningar från mitten av 1800 talet visar kajerna vid Gullbergsvass

Vackra ritningar från mitten av 1800 talet visar kajerna vid Gullbergsvass

Då har ytterligare en semester passerat och vi är tillbaka med fickorna fulla av arbetslust.
De första veckorna efter semestern tillbringade vi på “hemmaplan” med mängder av småinspektioner som blivit liggande. Allt för att vi skall kunna köra fullt fokus på våra broar som vi börjar inspektera from måndag (2 september). För närvarande har vi ca 230 broar som skall inspekteras, rapporteras och registreras. Dessa är belägna från Sandviken i norr till sydöstra Skåne i söder.
Veckorna efter semestern har vi utfört inspektioner åt ScanAkos och Trafikkontoret i Göteborg där vi förutom inspektion av ett tiotal broar inne i Göteborg även tittat på Östra Gullbergskajen och Gasverkskajen där de gamla ritningarna ger ett fantastiskt bra underlag för våra rapporter. Vi har inspekterat och åtgärdat kablar i Göta Älv åt Sjöfartsverket, Vi har utfört årliga inspektioner på Renovas förbränningsstation i Sävenäs, vi har varit behjälpliga med flotte och arbetsbåt åt Styrud i Malö strömmar, vi har för Vattenfalls räkning varit på Olidans kraftstation i Trollhättan, vi har varit på Vindön på Orust och inspekterat en utloppsledning och vi har utfört inspektion och sticksondering av slänter i Säveån åt BohusGeo AB.

Sticksondering och uppmätning av slänter i Säveån åt BohusGeo AB,

Sticksondering och uppmätning av slänter i Säveån åt BohusGeo AB,

Vi har dessutom haft nöjet att bevittna den historska händelsen när den nybildade innebandyklubben “Hockey Ragazzi” spelade sin första match och efter stor dramatik stod som segrare. Det skall bli spännande att följa laget framöver.

 

Under Ytan Dyk är stolta sponsorer till Hockey Raggazi

Under Ytan Dyk är stolta sponsorer till Hockey Ragazzi

 

Äntligen semester

Då kom den äntligen, den efterlängtade underbara välförtjänta semestern. Under 3 långa veckor stänger vi igen butiken och tar oss en paus från vårt ständiga farande. Ja nästan alla, Conny som inte har fått nog av vägdamm och tunga släp byter bil och hänger på husvagnen istället. Har vi lite tur har han säkert inspekterat en och annan bro när han ändå passerar.
Under vecka 31 drar vi igång verksamheten igen och kommer som planeringen ser ut att mjukstarta med lite inspektioner i närområdet under vecka 31-32. Därefter åker vi upp till Värmland och därefter vidare åt nordost med Dalälven som nordligaste utpost för att slutligen jobba oss ned mot Skåne någon gång i slutet av oktober.
Vi önskar alla våra vänner, samarbetspartners, kunder och kollegor en skön sommar!

Semla kraftstation

Dykinspektion av Semla kraftverksdamm

 

Vips så var det sommar, men vart tog våren vägen?

 

Vi har sedan förra inlägget i slutet av Mars inte haft en lugn stund. Vi har bland annat utfört dykinspektion av Göta Älvbron i Göteborg, inspektion av en kaj i Mariestad, 3 veckors servicearbeten åt Vattenfall i Trollhättan, dykinspektion av Vattenfalls skärmanläggning i Ormo där vi för övrigt körde med 2 dyklag och inspekterade i samarbete med ÅF Hydro Power.
Efter detta var vi 3 veckor i Kristianstad där vi åt Vectura utfört mycket noggrann sprickkartering och kärnborrning utav 12 st bottenplattor.
Vi har även inspekterat alla badplatser som förvaltas av Göteborgs, Mölndals och Färgelandas kommuner.
Vi har dessutom hunnit bygga ihop ett nytt dyksystem med arbetsnamnet ”kuvösen”.  Kuvösen är framtagen för att användas ihop med våra arbetsflottar och har redan varit ute i produktion i 5 veckor. Trots sina mycket begränsade yttermått innehåller hon allt som behövs för en säker och effektiv dykoperation.

Ny dykstation

Ny dykstatio

 

Vi kommer innan semestern som för oss infaller mellan vecka 29 – 31 utföra mängder av nya uppdrag, vi skall bland annat till Motala, Karlskoga, Kristinehamn och Fagersta för broinspektioner, vi skall till Göteborg för att utföra kajinspektioner åt Trafikkontoret. Vi ska i samarbete med Styrud prova lite nya tekniker för styrd borrning. Dessutom skall vi tillsammans med HydroTerra utföra damminspektion på totalt 9 kraftverksdammar i Dalsland och Dalarna åt Vattenfall och EON.
Efter semestern ligger för närvarande ca 170 broar och väntar på att bli inspekterade och fler är på väg in.
Det kommer att bli några mil på vägarna i år igen.

.

 

Äntligen vår

Likt tre frustande tjurar med rök ur näsborrarna och skrapande hovar har vi stångats mot porten till vår verkstad för att få komma ut och påbörja årets arbete. Tyvärr har kylan och med den det kompakta istäcket hållt oss i ett järngrepp, jobben skjuts framåt och som det är nu kommer vi få jobba hårt fram till semestern för att komma ikapp. Det är nackdelen med den här branschen, jobben och därmed inkomsterna och är liksom inte jämt fördelade över året.
Att vi tvingats hålla oss på vår verkstad är dock inte enbart av ondo, vi har ju faktiskt fått en hel del projekt slutförda.

 

Isen håller Conny i ett järngrepp

 

Viktoria 1 har nu fått en syster med det fantasifulla namnet …….trumvirvel……Viktoria 2.
V1 och V2 kan kopplas ihop till en enhet och vips har man en flytande dansbana på 60 m2 med en bärighet på ca 15 ton. Bruttovikten på detta ekipage är endast 5 ton och de kan transporteras på en lastbil med släp.

Vikbara flottar med stor bärighet

Viktoria 1 och 2, Vikbara pråmar med stor bärighet.

 

Vårt dyksläp har  fått sig lite kärlek i form av en ny 150 meter lång dykslang och våra dykhjälmar har fått sig en genomgång med bland annat nya handtag.Vi har även införskaffat nya kompressorer av modell Atlas Copco SF 4 FF,

150 meter dykslang

150 meter dykslang

Vår maskinpark har kompletterats med nytt bensindrivet hydraulverk och maskiner i form av kärnborrmaskin, borrmaskin, mutterdragare och kapmaskin.
Vi har även investerat i en ny tjockleksmätare av märket Cygnus Dive

Bensindrivet hydraulverk

Bensindrivet hydraulverk

Cygnus Dive, ultraljudsmätare

Cygnus Dive, ultraljudsmätare

Årets inspektionssäsong påbörjades i mitten av Mars, då vi åt ÅF och Trafikkontoret i Göteborg tog ut borrprover i träpålar och rustbäddar i Göteborgs hamnkanal. Dessa skickades till SP i Borås för olika tester och det skall bli intressant att få ta del av resultaten. Därefter var vi på uppdrag av Cowi en vecka i den kungliga huvudstaden för dykinspektion av järnvägsbron över söder och norrström som står inför omfattande reparationer. Efter det har vi hunnit med dykinspektion av ett par mindre broar  åt Reinertsen  samt Fiskebäcks färjeläge åt ScanAkos, Vi har även utfört lite kontroller på Olidans kraftstation i Trollhättan åt Vattenfall inför årets kommande renoveringsarbete.
2013 års säsong har startat….

Dykinspektion av Centralbron över norrström åt Cowi och Trafikverket

Dykinspektion av Centralbron över norrström åt Cowi och Trafikverket

 

Dykinspektion av Centralbron över söderström åt Cowi och Trafikverket

Dykinspektion av Centralbron över söderström åt Cowi och Trafikverket

 

 

Nytt år, nya utmaningar

Dykinspektion i Flögforsen

Dykinspektion i Flögforsen

Efter en hektisk höst där inspektionerna bara blev fler och fler har vi nu gått in i vår verkstad och förbereder vår utrustning för en ny säsong. Förra årets sista skälvande veckor avslutade vi med att inspektera broar i såväl Falsterbo, Stockholm som i Gävle. Vi har även inspekterat Sannegårdshamnen i Göteborg, färjelägena på Öckeröleden en hel del kraftstationer samt en mängd bryggor, badplatser och andra konstruktioner i vatten. Vi har utfört provtagningar i både betong och stålkonstruktioner såväl som i träpålar. Vi har även utfört sonarskanning av kajer i Göteborgs hamnkanal och på kraftststationer i Göta älv.
2013 ser spännande ut för Under Ytan Dyk, så fort isläget tillåter kommer vi att bege oss till huvudstaden för inspektioner och provtagningar i diverse konstruktioner, därefter åker vi söderut och möter våren i skåne för ytterligare provtagning av betongkonstruktioner.
Men tills dess hittar ni oss på verkstaden i Trollhättan där vi håller på att bygga klart lite nya arbetsflottar samt gå igenom all utrustning så den klarar av ytterligare en säsong.

 

Arbetsflottar under tillverkning

Arbetsflottar under tillverkning

Vi har även passat på att göra oss hemmastadda i vårt kontor, som även fungerar som en filial till Bohusläns museum :-) . Då 20 års mödosamt samlande av diverse föremål numera fyller våra väggar, ( en och annan hustru drog säkert suckar av lättnad när grejorna försvann hemifrån).

Under Ytans eget museum

Här är en del av Under Ytans samlingar

Vi hörs snart igen!

 

Sonarinspektion, en “ny-gammal” metod.

This gallery contains 2 photos.

Nu har vi nöjet att dela med oss av vårt senaste tillskott bland våra inspektionsmetoder - Sonarinspektion. Tekniken är inte ny för oss då vi jobbat med den tidigare men det är första gången vi har möjlighet att dela med oss av den i Under Ytans regi. Under en vecka i oktober genomförde Under Ytan Dyk & Inspektion provtagningar av träprover på de gamla kajerna som återfinns runt centrala Göteborg. Platsen för brottet var i själva Brunnsparken. I direkt anslutning till arbetsplatsen ligger Fontänbron. Bron skulle inspekteras och vi fick uppdraget att samordna provtagningen och inspektionen. Fontänbron är lite speciell, främst för att grundläggningen består av flera olika konstruktioner. För att skapa en samlad bild av hur det ser ut under vattenytan föreslog Under Ytan Dyk & Inspektion för Tekniska Kontoret på Göteborgs Stad att man skulle genomföra en Sonarinspektion. I samarbete med Bohusläns museum i Uddevalla som tillhandahöll sonaren utförde vi en sonarinspektion för att skapa en elevation av landfästena och vid intressanta omåden togs även tvärsnitt på botten och grundläggningen. Efter redigeringen av bilderna som togs har vi nöjet att visa er delar av resultatet här.

Mitt mellan midsommarstång och julgran

Någon som märkt att dagarna blivit kortare?…. tänkte väl det. När man tittar i backspegeln och summerar september - oktober de sista 20 åren så är det ofta väldigt mycket att göra den här tiden på året. Då undrar man om det är för att dagarna blir kortare och man inte hinner med lika mycket på en dag, eller är det för att evelutionen inte lyckats radera samlarmänniskan i oss, dvs matförråden måste vara fyllda innan snön kommer. I modernare ordalag kallar man det dock nytt budgetår.
Under Ytan kör på för fullt, vi har sedan sista inlägget medverkat vid ytterliggare 4 st damminspektioner ihop med både Sweco och Hydro Terra. Vi har vart i Kristianstad tillsammans med Tecomatic och monterat betongmadrasser på 3 st brostöd, vi har varit på Vattenfall i Trollhättan och åkt kran…!, vi har också inspekterat ca 20 broar och några mindre kajer. De närmsta 2 veckorna återfinns vi dock i västsverige där vi hjälper Vattenfall och Sjöfartsverket med diverse projekt.
Väl mött!

Conny på under Ytan dyk åker kran på Vattenfalls kraftstation Olidan i Trollhättan

Conny på under Ytan dyk åker kran på Vattenfalls kraftstation Olidan i Trollhättan

 
Reklamchefen har betalt per logga

Reklamchefen har betalt per logga

 

 

 

1 år av glädje, svett och Thaimat

Japp, nu på lördag den 1 september firar Under Ytan dyk & inspektion AB ett år som företag.
Tiden går fort när man har roligt sägs det. Isåfall måste vi ha haft sjuhelvetes kul, för oj vad fort året gick. När man å andra sidan tänker tillbaka på den där dimmiga dagen för ett år sedan, då vi mötte vår första kund med en stor klump i magen, och ett i all hast ihopslängt dyksystem i ett oinrett dyksläp, så känns det som eoner av tid förflutit. Vill du läsa mer om vårt första år så klicka på nedanstående länk.

LÄS MER OM VÅRT FÖRSTA ÅR

I övrigt har eftersommarens projekt börjat rulla igång. Vi har startat med våra broinspektioner igen, och större delen av veckan har tillbringats på ostkusten och i Småland. Vi har även haft förmånen att få utföra damminspektioner åt Vattenfall ihop med duktiga Hydro Terra, vilket alltid är lika roligt. Vi har även fått tillfälle att använda vårt nya ekolod när vi har gjort förundersökningar för ny ledningsförläggning åt Partille kommun.

Under Ytan inspekterar Bågbro i Västervik

Under Ytan inspekterar Bågbro i Västervik

Under Ytan inspekterar stenvalvsbro i växsjö

Under Ytan inspekterar stenvalvsbro i växsjö

 

AKTUELLT


SOCIAL UPDATES

Facebook Status

OAuthException: Error validating access token: Session has expired on Friday, 22-Aug-14 00:26:29 PDT. The current time is Saturday, 24-Feb-18 12:07:36 PST.